KÖK HÜCRE İLE ZENGİNLEŞTİRİLMİŞ YAĞ DOKUSU TRANSFERİ İLE TEDAVİ

Kök hücre nedir?

Vücudumuzu oluşturan, diğer yapılara dönüşebilen ve çoğalabilme özellikleriyle kendilerini devamlı yenileyebilen hücrelere kök hücre adı verilmiştir.
Kök hücreler yeteneklerine, olgunlaşma durumlarına ya da oluşturabilecekleri doku gruplarına göre çeşitli isimler alıyorlar. Kök hücreler hem canlının vücut bulmasında hem de vücudun yaşamını sürdürebilmesinde tek önemli kaynaktır. Son yıllarda yapılan çalışmalar kök hücrelerin tıpta tedavi amaçlı kullanımını mümkün hale getirmiştir. Tıp da tedavi amaçlı kullanılan kök hücreler sadece belirli doku hücrelerine dönüşebilen öncü doku hücreleridir. Embriyonik kök hücre değillerdir.

Kök hücrelerin işlevi nedir?

Kök hücreden zenginleştirilmiş yağ dolgusuHerkesin bütün dokularında erişkin kök hücreleri bulunur. Bu erişkin kök hücreleri daha sonraki aşamada, doku hücrelerine farklılaşır. Bu doku hücrelerinin görevi, yaralanma, hastalık veya diğer nedenlerle oluşabilecek doku hasarı veya kaybını onarmaktır. Örneğin vücudumuz da yara iyileşmesi bu şekilde sağlanır. Yaşlanma süreci, zamana yayılmış yavaş bir doku kaybı olduğundan ne yazık ki doku hücrelerini uyaramamaktadır.

Önceleri kök hücreler sadece kemik iliğinden alınırdı. Kemik iliğine iğne batırmak, biyopsi yapmak, az miktarda alınabilen hücreleri çoğaltmak zaman alıcı ve ağrılı bir işlemdir. Son yıllarda yapılan bilimsel çalışmalarla kök hücrelerin yağ dokusunda 500 kat daha fazla miktarlarda olduğu tespit edilmiştir. Teknolojik imkanlar sayesinde yağ dokusu içindeki kök hücreleri ayrıştırılabilir. Yağ hücresine zarar vermeden elde edilen kök hücreler özel birtakım işlemler ile ayrılır.
Cilt yaşlanmasındaki ana öge elastik liflerin özelliklerini kaybetmesi ve kollajen liflerin azalmasıdır. Bu süreç ciltte elastikiyet ve yumuşak doku kaybına yol açar. Sonuçta ciltte sarkma ve kırışıklıklar oluşur. Bu durumun düzeltilmesi için günümüzde yeni trend minimal invaziv yöntemlerle daha hızlı bir iyileşmeyi sağlayacak küçük ameliyatlara doğru gitmektedir.

Kök Hücreden Zenginleştirilen (Çoğaltılan) Yağ Dokusu Nerelere Uygulanır

Yüz, bacak, popo, göğüs ya da vücutta dolgunluk arzu edilen birçok bölgeye uygulanabilir.
Kısaca kullanım alanları;

  • Ameliyatsız Meme büyütme
  • Popo dolgunlaştırmak
  • Bacak kalınlaştırmak
  • Yara izi çöküklüklerinin giderilmesi
  • Penis kalınlaştırmak
  • Vucut konturlarını düzeltmek
  • Liposuction sonrası oluşan düzensizlikleri gidermek
  • El yaşlanması
  • Kök hücreden zenginleştirilmiş yağ dokusu transferinin farkı nedir?

Klasik yağ transferinde enjekte edilen yağ dokusu kendisini besleyemediği için el de edilen dolgunluk ve kalıcılık süresi kısadır ve kişiden kişiye değişir. Kök hücreden zenginleştirilmiş yağ dokusu ile transferde doku kendini besler, çoğalabilir, bu yüzden kalıcılık çok daha uzundur. Kök hücre hem dolgunluk sağlar, hem de hangi doku içindeyse o doku hücrelerine dönüşür. Kas dokusu içindekiler kas dokusunu, yağ dokuya karışanlar yağ dokusuna, deri içindekiler ise deriyi yeniler.

İyileşme süreci nasıldır?

Kök hücre uygulamaları iyileşmeyi hızlandırıcı etki göstermektedir. İyileşme kişiden kişiye göre değişmekle birlikte yüz ve meme için 5 gün, popo ve bacak için 7 gün içinde normal yaşantısına dönebilir. Erken dönemde yağ alınan ve transfer edilen alanda hafif bir ödem ya da morarma olabilir. Eğer uygulama bacak dolgunlaştırmak amaçlı uygulanırsa 2 ya da 3 hafta varis çorabı giyilmesi önerilir. Komplikasyon oranı kapalı bir işlem olduğu için oldukça düşüktür. Enfeksiyon, uzamış ödem, asimetri gibi problemler oluşabilir.

Kök Hücreden Yağ Dolgusu Transferinin Sonuçları

Sonuçlar hafif bir ödem dışında hemen görülebilir, yani elde edilen dolgunluk anında görülebilir. Ödemin geçmesi ve Yağ dolgusu oturma ile birkaç hafta alabilir. Elde edilen kalıcı dolgunluk çoğu zaman enjekte edilen Yağ dolgusunun % 60-70 ‘dir. Kök hücreden zenginleştirilmiş yağ hücreleri transferi yoluyla elde ettiğimiz sonuçlar hem dokuyu onarıcı nitelikte hem de kalıcıdır.

Kök Hücreden Zenginleştirilmiş Yağ Dolgusu Kazanımları

Yağ dokusu kaynaklı kök hücre tedavileri, sentetik ve kimyasal ürün kullanımına gerek kalmadan kişinin kendi vücudunda üretilebildiği için, uyum ve senkronizasyon ideal seviyede sağlanır.

Yani bedenin kendini yenileme ve onarma özelliği için, fiziksel yapı sistemi içerisinde geliştirilen insan teknolojisiyle, bedenin ihtiyaç duyulan bölgelerine transfer yapılmasıdır.

Muazzam üstü yaratılan insan bedeni, kök hücre üretimini ömür boyu devam ettirir. Fiziksel yapının arzu edilen forma kazandırılması için de geliştirilen estetik yöntemler ve teknolojik gelişmeler sayesinde, daha barışık bedenler, daha kusursuz görünümler mümkündür.

Kök Hücreler Nasıl Alınır, Nasıl Transfer Edilir?

Yağ dokusundan kök hücre elde etme, son yıllarda yapılan buluşlardan biridir. Geçmişte sadece kemik iliğinden elde edilen kök hücrelerin işlenmesini kolaylaştıran bu çalışmalar, yağ dokularında daha fazla oranda bulunan kök hücrelerin daha kolay yöntemlerle alınıp, transfer edilmesini sağlıyor.

Hücrelere hiçbir zarar vermeden liposuction yöntemi ile vücuttan alınabiliyor. Yağ alma tekniği ile elde edilen yağ dokularından, özel tekniklerle ayrıştırılarak ve zenginleştirilerek elde ediliyor. Fiziksel yapıda onarma ve yenileme özelliğiyle transfer edilerek kullanımı sağlanır.

Kök Hücreden Alınan Yağ Dokuları İle Dolgu, Avantajlı mıdır?

Estetik operasyonların en önemli faktörü, naturel görünüm vermesidir. Çok yapay durmaması ve doğal görünmesi için yağ enjeksiyonu en çok tercih edilen yöntemler arasındadır. Genç, enerjik ve dinamik bir görünüm kazandırırken, kesi izi olmaması, kanama olmadan işlem yapılması, avantaj sağlayan unsurlardandır.

Zaman ve çeşitli faktörlere bağlı olarak oluşmuş yaşlılık belirtilerinin giderilmesinde, kişinin kendi vücut sisteminden alınan yağ dokularının enjekte edilmesi, sentetik enjeksiyonlara nazaran daha doğal, daha sağlıklı ve kolay uygulanabilirlik avantajları sağlar.

Yanak estetiği, dudak estetiği, popo estetiği, göğüsler veya bacak estetiği gibi pek çok alanda uygulanabilir ve ömür boyu kullanım avantajı sağlar. Nadiren ikinci bir yağ transferi gereklidir. Kök hücreli yağ enjeksiyonu vücut estetiğinde de kullanılan, beden simetrisinde zengin içerik sunan uygulamalardan biridir.

Dolgu İçin Kullanılan Yöntemler Nelerdir?

Yağ enjeksiyonu için sıklıkla kullanılan teknikler şu şekildedir;

  • Konvansiyonel yağ enjeksiyonu
  • Mikro yağ transplantasyonu

Her iki yöntemde de kişinin temel ve fiziksel özelliklerinin yanı sıra uygulama yapılacak bölgeye göre işlem yapılır. Teknikler arasındaki fark ise; enjeksiyonun kalıcılık süresidir.

  • Konvansiyonel Yağ Enjeksiyonu

Yağ dokusunun alınması ve enjekte edilmesi, kitle haline dokunmadan dokunun olduğu gibi transfer edilmesidir.

  • Micro Yağ Transplantasyonu

Düşük basınç ile yapılan uygulamada, alınan yağ dokuları işlemden geçirilir. Yapılan zenginleştirme işlemleriyle yağ dokularının erime oranı %30 ila %40 civarında sağlanır.

Kök Hücre Dolgusunda Temel Hedef Nedir?

Kök hücre yağ enjeksiyonu uygulamalarında temel amaç; kalıcılığın artırılmasıdır. Yapılan uygulamalarda liposuction ile alınan yağ dokular, steril tüplerde doku bankasında muhafaza edilerek, daha sonraki işlemler için de kullanılabilir.