Cilt çatlağı nasıl oluşur ?
Sitria ya da çatlak genellikle hızlı kilo alımı ya da hızlı büyümeye bağlı oluşur. Bu hızlı kilo alımına cilt büyümesi eşlik edemez, cilt yeterli esneyemediğinden ciltte yırtılmalar ve cilt bütünlüğünde bozulmalar olur. Bu duruma da cilt çatlağı adı verilmektedir. Cilt çatlağı özellikle ergenlik ya da hamilelik döneminde oluşur.

Lazer Çatlak tedavisi

çatlak tedavisiÇatlak deride izler oluşur ve cilt tonusunda gevşeme olur. Bu görünümün hiçbir tedavi yöntemi ile tamamen geçmesi mümkün değildir. CO2 fraksiyonel lazer tedavisi ile gevşek deride sıkılaşma, çatlaklı alanda azalma ile daha iyi bir görünüm oluşturulabilir. Çatlak tedavisinde en fazla fayda sağlayan yöntemlerden biridir.

Çatlak tedavisi için lazer uygulaması kaç seans yapılır ?
Lazer uygulaması 1 ay-45 gün arayla 4-6 seans uygulanması önerilir.

Vücut ve Cilt Çatlaklarının tedavisinde iyileşme süreci

Uygulanan bölgeye göre işlemden sonra 3-10 gün süren ciltte kahverengi bir pullanma olur. Pullanma yüzde erken dökülürken kol ve bacakta daha geç olur. Pullanma döküldükten sonra o bölgede birkaç hafta sürecek hafif bir pembelik oluşur. Kişi banyo edebilir, ertesi gün makyaj yapabilir, buz uygulaması ve epitelizan krem kullanımı faydalı olacaktır. Bu işlem yaz mevsiminde ya da güneşin yoğun olduğu dönemlerde uygulanmaz. Ekim-Nisan arası dönem en uygun aylardır.

Cilt Çatlağı Tedavisinde Lazer Teknolojisi

Çatlak tedavisi, çeşitli nedenlerle cilt yüzeyinde oluşan çizgilerin silinmesi için uygulanır. Hızlı ve aşırı kilo alıp verme nedeni ve derinin yoğun gerilmesiyle oluşan izlerdir. Derinin gerilmesiyle oluşan kimyasallar, kolajen yapıyı etiler ve cilt elastik doku yapısını kaybederek çatlakları, yırtıkları oluşturur.

Cilt Çatlakları Ne Zaman Oluşur?

Hızlı kilo alımına bağlı olarak herhangi bir zamanda oluşabilir. Hamilelik sürecinde karnın aşırı gerilmesi ve süt kanallarının açılması, göğüslerde, karın bölgesinde çatlaklara neden olur. Çoğu zamanda basen, kalça, üst bacak ve kollar gibi bölgelerde de görülebilir.

Erkeklerde jinekomasti, aşırı kilo ve vücut geliştirme dönemlerinde oluşabilir. Kortizon kullanımına bağlı olarak cilt çatlakları oluşabilir.

Deri Çatlakları Kimlerde Oluşur?

Çatlak tedavisi kesin çözüm için lazer tedavisinden yararlanmak isteyen danışan gruplarının büyük kısmı, hamilelik sonrasında talepte bulunuyor. Anne adaylarının büyük kısmında oluşan cilt çatlakları en yoğun görülen türlerdir. Ergenlikte de özellikle kızlarda görülen çatlaklar, üst bacak, baldır bölgelerinde daha yoğundur.

Sporcularda da görülen çatlaklar, vücut geliştirme dolayısıyla cilt yüzeyinin aşırı gerginleştirilmesiyle görülür.

Cilt Çatlakları Nasıl Belirlenir?

Kilo alma durumunda çok belli olmayan ancak zayıfladıktan sonra görülen izler, hafif pembemsi bir tondadır. Genellikle cilt çatlakları kaşınır ve olduğu bölgede kuruluk hissedilir. Önce ince çizgiler kabarık olarak daha sonra ise çukurumsu görüntü ve daha beyaz bir tona bürünür. Genellikle yatay oluşan çizgilerin, çıktığı bölgelere göre boyutları da farklılık gösterir. Genişlikleri 10 mm’ye çıkabilirken uzunlukları 1 ila 10-15 cm’e kadar farklılık gösterebilir.

Cilt Çatlakları En Çok Hangi Bölgelerde Oluşur?

Lazerle çatlak tedavisi yaptıranlar ve yaptırmak isteyenlerin genellikle karın bölgelerinde ve göğüslerde çatlaklar oluşuyor. Fiziksel özelliklere bağlı olarak çatlaklar; kalça, popo, uyluklar, iç kol bölgeleri, diz çevresi, uyluk bölgesi gibi pek çok yerde görülebilir.

Cilt Çatlakları Kremlerle Geçer mi?

Çatlak tedavisi yaptırmak isteyenler için piyasada çeşitli krem türleri bulunuyor. Kolajen yapısını artırmaya yönelik çatlak kremleri, derideki elastikiyeti artırmak üzere imal edilir. Yıllar boyu düzenli kullanımlarla izlerin aşırı beyaz görünümü yok olsa da tamamen çatlaklardan kurtulmanız için işe yaramazlar. A ve C vitamini içerikli kremler de lazer gibi izlerin geçmesini sağlamaz. Hamilelikte oluşan çatlaklar için de kremler işe yaramaz. Hamilelik sürecinden sonra cilt kendini toparlamaya başlarken lazer ile bu çatlaklar iyileştirilebilir.

Cilt Çatlaklarının Tedavisinde Hangi Lazer Sistemleri Kullanılır?

Radyofrekans uygulamaları, ışık ve lazer uygulamaları yapılarak çatlak izlerinin silinmesinde başarılı sonuçlar elde edilebilir. Fraksiyonel lazer, tedavi için genellikle kullanılan yöntemdir. 5- 6 seans uygulanabilir.

Cilt Çatlağı Tedavisinde Cilt Yenileme Programları

  • PRP
  • Mezolift
  • Dermaroller
  • Mikro dermabrazyon
  • Kimyasal peeling

Uygulamaları cilt yenileme yöntemi ile ciltteki çatlakların tedavi edilmesinde kullanılır. Lazer sistemleri ile kombine veya ardışık olarak kullanıldığında izlerin tamamen geçmesini sağlayabilir uygulamalardır.