Peeling kabaca cildin soyularak yenilenmesini ifade eder. Çeşitli kimyasal ajanlar ya da lazer yöntemi peeling için kullanılabilir. Bu yöntem cildin yenilenmesi ya da ciltteki problemlerin düzeltilmesi amacıyla uygulanabilir. Yüzeyel ve derin peeling uygulamaları istenilen etki düzeyine göre tercih edilebilir.

  1. Yüzeyel Peeling ; Bu uygulama cildin daha bakımlı ve daha canlı gözükmesini sağlamak amacıyla uygulanır. Cildin üst tabakasının soyulup, alt deriden yeni derinin gelmesini sağlar. Düşük konsantrasyonda bir ajan uygulandığı için iyileşme fark edilemeyecek kadar hızlıdır. Kişi uygulama sonrası hemen günlük normal yaşantısına dönebilir. Genellikle bir, iki hafta ara ile ardışık 6 seans uygulaması daha iyi bir sonuç verir. Yüzeysel peeling uygulamaları için günümüzde en sık kullanılan madde bir AHA olan glikolik asittir. Ama salisilik asit ve mandelik asitte sık uygulanan kimyasal ajanlardır. Daha çok leke tedavisinde etkilidirler.

Peeling Nasıl Yapılır?

Peeling cilt bakımı Kimyasal ajan ile uygulama öncesi cilt temizlenir. Makyaj ve benzeri kozmetik ürünler ciltten uzaklaştırılır. Kimyasal ajan cilde ince bir fırça ya da pamuklu çubuk yardımıyla sürülür. Glikolik asit için 3-5 dk tatbik sonrası yüz bol su ile yıkanarak kimyasal ajan nötralize edilir. Pelling sonrası yüzde fark edilir bir kabuklanma ya da soyulma yaşanmaz. Cilt bakımında nemlendirici kremler kullanılır.

Aktif uçuğu bulunan, keloid ya da hipertrofik skar gibi kötü yara iyileşmesine meyli olan, radyoterapi tedavisi gören, uygulama alanında siğil bulunan kişilere kimyasal peeling yapılmamalıdır.

Özetle yüzeysel cilt soyma cildi yenilemek ve leke tedavisinde, derin cilt soyma ise cilt yenileme yanında lekeler, akne izleri, cilt kırışıklıkları ve cilt kalınlaşmaları gibi cilt problemlerinin tedavisinde kullanılır.

  1. Derin Peeling; Cildin gençleşmesini sağlamak ve görünümünü düzeltmek amacı ile derin peeling daha çok tedavi amaçlı uygulanır. Cilt kırışıklıklarının hafifletilmesi, aktif akne tedavisi, akne izlerinin azaltılması, cilt lekelerinin tedavisi ve cilt gençleştirilmesi için uygulanan bir yöntemdir. Genellikle triklosetik asit(TCA), fenol ve %70 glikolik asit kullanılır. Uygulama sırasında ciltte hafif bir yanma hissi oluşabilir.

Peeling Sonrası Bakım

En çok TCA %30-40 konsantrasyonlarda kullanılır. Uygulama öncesi hastanın cildi temizlenir. Kimyasal ajan genellikle ince pamuklu bir çubuk ile cilde sürülür. Ciltte oluşan beyazlaşma uygulanan ajanın dozajı hakkında hekime fikir verir. Bazen TCA, mavi renk içeren özel boyalarla karıştırılarak bu renk değişikliği daha iyi takip edilebilir. Uygulama sonrasında ciltte yangı ve şişlik oluşur. Uygulamanın ertesi günü cilt kahverengi bir görünüme değişir ve 3-5 günde tamamlanan bir soyulma olur. Daha sonra uygulama bölgesinde zamanla normal cilt rengine dönecek olan hafif bir pembelik oluşur. Uygulama sonrası yüksek faktörlü güneş koruyucular ve yoğun nemlendiriciler kullanmak gerekir. Yüzdeki kahverengi pullanma kişinin sosyal hayatını etkiler. Bu yüzden kişiler işlerinden ve sosyal yaşamlarından ilk hafta uzaklaşmalıdırlar.