Şakaklar estetik açıdan nasıl gözükmeli?

Düzenli egzersiz, iyi beslenme, spor gibi aktivitelere bağlı olarak kişiden kişiye yaşlanma ve çökme belirtileri farklılık gösterebilir. İnsan yaşlandıkça şakak bölgesinde bulunan oyuk, alnın genişlemesi şakakların ve yanakların daralması ile dikkat çeker. Estetik açıdan bakıldığında yüzün aldığı bu şekil  istenmeyen bir durumdur. İdeal yüz şekli ise kişinin anotomik yapısı ve kültüre göre değişmekle birlikte yüzün şakaklarda geniş ve dolgun, çenenin ise ince olması tercih edilir. Yüz simetrik açıdan bakıldığında düz ve pürüzsüz olmalıdır.

Şakak dolgusu nedir?

Şakak dolgusu

Şakak; baş bölgemizin her iki yanında, kulak, yanak, alın ve göz arasında bulunan çukurumsu bölgedir.Yaşlanma belirtilerinin ilk görüldüğü yüz kısmı burası olduğu gibi bu bölgelerde doku kayıpları meydana gelir ve çökmeye neden olur.

Şakak dolgusu : Hyalüronik asit dolgular ile derinleşmiş kırışıklıkları gidermeye, cilt altında meydana gelmiş çökmeleri dolgunlaştırmak ve şekillendirmek için uzman doktorlar tarafından ideal şartlarda (klinik) uygulanan bir yöntemdir.

Şakak dolgusu nasıl uygulanır?

Şakak dolgusu adında da anlaşılacağı üzere şakak bölgelerinde meydana gelen çukurlukların düzeltilmesi için tercih edilen bir yöntem olduğu gibi uygulama sonrası yüz olduğundan daha genç şekil almaktadır.

Şakak bölgesi dolgusu bulunduğu konum itibari ile ciddi dikkat isteyen bir uygulamadır. Çünkü bu bölgede bulunan dokuların ince olmasından kaynaklı uygulama sonrası düzensizlik gösterebilmektedir. Uygulamanın konusunda uzman doktorlar tarafından yapılması gerekir. Dolgu maddesi olarak vizkositesi, kalınlığı ve uzun ömürlü olması sebebiyle dermal dolgu maddeleri tercih edilir. Dermal dolgu aynı zamanda vücutta doğal olarak bulunan maddeden yapılan bir jeldir. Bölgeyi yeniden şekillendirmek ve eski görünümünü sağlamak için kullanılır. Yapılan uygulamada dikkat edilmesi gereken nokta şakak bölgesinin elmacık kemikleri ile orantılı olması yanında  genel görünüm itibari ile de yüz ile uyumlu olmasıdır.

İşlem öncesi uygulama yapılacak bölgeye anestezik krem sürülür yada lokal anestezi uygulanarak şakak bölgesi uyuşturulur. Dolgu maddesi enjekte edildiğinde yüzeysel olarak yayılım gösterdiği için damar veya arter duvarlara temas oranı düşüktür. Bu da kişilerde minimum rahatsızlık hissiyatı uyandırmaktır. Uygulama ortalama olarak 20-30 dakika sürerken, uygulama esnasında mümkün olduğunca az miktarda morluk oluşması hedeflenir.

Dolgu çeşitleri ve şakaklara uygulanan dolgu maddesi

Sektörde kullanılan dolgular genel itibari ile ince dolgular ve kalın dolgular olarak sınıflandırılır. Uygulama yapılacak olan bölgeye göre dolgu seçimi yapılır. İnce dolgular genel olarak ince çizgiler ve kırışıklıklar için tercih edilirken kalın dolgular yüzdeki çukurluklar için kullanılır. Dört farklı dolgu maddesi vardır. Bunlar;

  1. Kalsiyum hidroksiapatitli dolgular,
  2. Polikaprolakton içeren dolgular,
  1. Polilaktik asitli dolgular,
  2. Hyalüronik asitli dolgular

Kalsiyum hidroksiapatitli dolguların içeriğinde laboratuvuar ortamında elde edilen CaHA (kalsiyum hidroksiapatit) mikropartikülleri ve su bazlı jel bulunur.. Bir diğer dolgu çeşidi olan Polikaprolakton içeren dolgular ince dolgu olarak nitelendirilir. Kırışıklık ve mimik problemlerinin tedavisi için kullanılır. Polilaktik asitli dolgularda yine kırışıklık ve mimik problemleri için kullanılan dolgulardır. Yüzde hacim kaybından dolayı meydana gelen problemlerin düzeltilmesinde kullanılmaz.

Şakaklarda uygulanan dolgu maddesi ise hyaluronik asit içeren dolgulardır. Diğer dolgu çeşitlerinden farkı hyaluronik asit dolgusunun hayvansal olmayan bir dolgu çeşidi olması yanında insan vücudunda doğal olarak üretilebilmesi ve uygulandığı bölgeye daha fazla hacim vererek yüzdeki çukurlukları kapatmasıdır. Diğer dolgu çeşitleri daha çok kırışıklık ve mimik problemlerini düzeltme amaçlı kullanılan dolgulardır. Hyaluronik asit su tutma özelliği ile de cildinizin nemli kalmasını sağladığı gibi genç insan yüzündeki  ideal sıklık seviyesinin korunmasında da rol oynar. Ciltte bulunan  hyaluronik asidin zararlı kimyasallarla savaşarak antioksidan görevini ihtiva ettiği de bilinmektedir. Aynı zamanda FDA (Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi ) tarafından da onaylı bir dolgu maddesidir.

Şakak dolgusu uygulama sonrası ve kalıcılık süresi

Şakak dolgusu uygulama sonrası uygulanan bölgede şekil alması 3-4 günü bulabilir. İşlemin kalıcılık süresi yüz yapısına,  yaşa,  kullanılan dermal dolgu maddesinin miktarına, türüne ve dolgu maddesinin yerleştirilmesine göre farklılık gösterse de genel olarak 9-15 aydır.

Sıkça Sorulan Sorular

Şakak dolgusu neden yapılır?

Yaşlanma sürecinde şakaklarda yumuşak doku ve kemiğin erimesinden dolayı  kas ve bağ dokularında değişiklik meydana gelir. Şakak bölgesinde bu durum  kıvrım, hacim kaybı ve kırışıklıklar olarak göze çarpar. Şakak dolgusu bu problemleri estetik açıdan gidermek için uygulanan bir yöntemdir.

Şakak dolgusu uygulama esnasında ağrı yapar mı?

Uygulama öncesi lokal anestezik krem kullanılmaktadır. Uygulamayı yaptıran kişilerin ortak görüşü yapılan enjeksiyonların ağrısız olduğunu bildirmişlerdir

Şakak dolgusu uygulaması ne kadar sürer?

Uygulama ortalama olarak 20-30 dakika sürer.

Şakak dolgusu uygulama sonrası kalıcılık süresi ne kadardır?

İşlemin kalıcılık süresi yüz yapısına, yaşa, kullanılan dermal dolgu maddesinin miktarına, dermal dolgu türüne ve dolgu maddesinin yerleştirilmesine göre farklılık gösterse de genel olarak 9-15 aydır.

Şakak dolgu uygulamasının yan etkileri nelerdir? 

Şakaklara dolgu uygulaması, yapılan bölge itibari ile ciddi dikkat isteyen bir uygulamadır. Mümkün olduğunca az miktarda morluk oluşması hedeflenir. Uygulama esnasında geçici kızarıklık, şişlik ve morluk gözlemlenebilir.

Şakak dolgusu yaptırmadan önce ve dolgu sonrası nelere dikkat edilmelidir?

Ağrı kesiciler, aspirin (kan sulandırıcı diğer ilaçlar ), yeşil çay, gingko biloba, sarımsak, ginseng, ekinezya gibi bitkiler uygulama sırasında morarma riskini arttırdığı için uygulamadan bir hafta öncesine kadar kullanılmaması tavsiye edilir. Uygulama sonrası 4-5 saat kadar ağır spor vb. aktiviteler yapılamamalıdır. Kızarıklık ve şişlik meydana gelmiş ise bu bölgelere aşırı sıcak veya aşırı soğuğa karşı korumanız tavsiye edilir.

Şakak dolgusunu diğer estetik işlemlerle birlikte uygulanabilir mi?

Şakak dolgusu işlemleri uygulama esnasında ısı verilmeyen işlemlerle birlikte yapılabilir. Radyofrekans, lazer, fokuslu ultrason gibi işlemlerde ısı kullanıldığından hyalüronik asitli dolgu uygulamalarında dolgunun ömrünü kısaltacaktır. Bu tür estetik işlemlerle birlikte uygulama yapılması tavsiye edilmez.

Şakak dolgu maddesi insan vücudu ile uyumlu mudur? Herhangi bir zararı var mıdır?

Şakak dolgusunda kullanılan hyalüronik asit vücudumuzda yaygın olarak bulunan bir maddedir. Cildi nemlendirir, doku esnekliği ve yumuşaklığını sağlayarak genç insan yüzündeki  ideal sıklık seviyesinin korunmasında rol oynar. Uygulama sonrası hafif morluk ve kızarıklık dışında herhangi bir yan etkisi yoktur.

Ankara’da Şakak Dolgusu Fiyatı nedir?

Şakak dolgu fiyatları uygulama yapılacak olan bölgenin durumuna göre farklılık göstermektedir.